среда, 16. мај 2012.

Baklava sa cokoladom i keksom

1/2 kg tankih kora
300 gr mlevenog keksa
100 gr rendane čokolade
150 gr seckanih oraha
100 gr griza
4 vanilin šećera
250 gr margarina

ulje

Za sirup:

800 gr šećera
1 limun isečen na kolutove

Mleveni keks, čokoladu, orahe i griz pomešati sve zajedno.
Raširiti jednu koru, preko nje posuti malo ulja, a onda preko rašitiri još jednu koru. Na početak druge kore posuti suv fil i polako uviti u rolat. Tako napraviti deset rolata i staviti ih u pleh od električnog šporeta.
Tada ugrejati margarin do tačke ključanja i preliti preko urolanih baklava koje ste prethodno isekli oštrim nožem. Tada staviti pleh u rernu i peći baklave na 200 stepeni dok parčad ne dobiju zlatno žutu boju, a pri protresanju pleha, parčići se lako klize i odvajaju jedan od drugo.

Vrele pečene baklave odmah preliti skuvanim sirupom koji ste prethodno ohladili.








2 коментара:

Tajana је рекао...

Koliko vode ide u sirup

Začarana kuhinjica је рекао...

Tajana, na 800 gr šećera stavite 480 ml vode i od kada provri sirup, kuvajte 10-12 minuta.
Srdačan pozdrav!