четвртак, 2. јануар 2014.

Novogodišnji keksići

Oprostite molim Vas, malo kasnim ove godine sa receptom, ali nije strašno. 
Neka stoji za neke naredne dočeke Novih godina :)




Potrebno je:

- 250 gr margarina
- 120 gr šećera
- 2 jaja
- 1/2 praška za pecivo
- 480 gr brašna
- 1 kašičica djumbira
- 1 kašičica karanfilića
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice morskog oraščeta

Za dekoraciju je potrebno:
 (royal icing masa - RI)

- 1 belance
- 200 gr šećera u prahu
- 1 kašika limunovog soka
- 1/2 kašičice gustina


Penasto umutiti margarin sa prah šećerom. Dodati jaja i nastaviti mućenje mikserom dok ne dobijete fino umućenu masu. U tu masu dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i ostalim začinima. Tada umesite testo. Ukoliko vam se slučajno hvata testo za ruke, dodajte još malo brašna.

Nakon toga pospite malo brašna na radnu površinu i oklagijom rastanjite koru debljine 7-8mm. Sekačima vadite kolačiće i redjajte u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ukoliko nemate sekače, možete čašom vaditi krugove ili nožem seći štanglice. Pecite ih na 220 stepeni.

Ukoliko keksiće radite sekačima, vodite računa da u pleh redjate samo iste oblike, jer ako redjate razne veličine, možete da dodjete u situaciju da su vam manji keksići pregoreli dok se veći nisu skroz ispekli.

Kada su keksići pečeni, izvadite ih iz pleha i ostavite da se skorz ohlade.

Za to vreme spremite royal icing masu, tako što ćete penasto umutiti belanac, a onda u umućeno belance dodati  limunov sok, prah šećer, i gustin. Kašikom sve lepo promešajte. Rasporedite dobijenu masu u nekoliko činija i po želji obojite prehrambenim bojama.

Dobijenu RI masu sipajte u dresir kese i ukrasite keksiće po vašoj želji. Ukoliko nemate dresir kesu, sasvim dobro može da posluži i kesa za zamrzivač kojoj sasvim malo isečete vrh.

Uživajte u šarenim keksićima i srećni Vam praznici!!!














Нема коментара: